Polttoväri tarjosi Eljakselle jälleen mieluisan kesätyön

Polttoväri tarjosi Eljakselle jälleen mieluisan kesätyön

31.05.2023

Mustasaarelainen Eljas Koljonen on viettänyt jo useamman kesän Polttovärillä, jossa saa aloittaa tänäkin kesänä yli kymmenen kesätyöntekijää. Tällä kertaa Eljas on päässyt aloittamaan esi- ja pintakäsittelytyöt jo huhtikuussa.
– Aiempina kesinä olen oppinut kokeneemmilta tekijöiltä perustyön vaiheet sekä opetellut käyttämään työssä tarvittavia koneita. Nyt saan keskittyä oleelliseen, ja pystyn itsenäisesti jo esimerkiksi katsomaan työjonosta, mitä tuotteita pitää alkaa seuraavaksi käsitellä, Eljas kertoo.

Eljaksen työtehtävät koostuvat erilaisten kappaleiden esi- ja pintakäsittelystä, joihin kuuluu oleellisena osana sinkopuhallus. Sinkoamalla poistetaan kappaleista muun muassa vanhaa maalia, likaa ja ruostetta. Pesemisen jälkeen hän ripustaa osat maalattavaksi ja pakkaa ne sen jälkeen takaisin laatikkoon. Sen lisäksi hän auttaa siellä missä kulloinkin tarvitaan tekijää: purkaa tavaralavoja ja onpa hän yhtenä kesänä myös maalannut.
– Käsittelen kaikenlaisia osia, jotka kuuluvat erilaisiin koneisiin ja sähkötuotteisiin. Tavara voi vaihdella muttereista ja pulteista keskikokoisiin koteloihin ja usean metrin pituisiin kierretankoihin, joiden maalipintojen pitää olla korroosionkestäviä, Eljas listaa.

Itsenäistä ja joustavaa kesätyötä rennossa seurassa

Eljas kuvaa työtään itsenäiseksi: Työt jatkuvat seuraavana päivänä siitä, mihin edellisenä päivänä on jääty. Yleensä työtä tehdään myös yksin, mutta toisinaan samaa työtä on mukana tekemässä toinenkin, jotta työ saadaan nopeammin tehtyä. Parhaita puolia työssä on useita:
– Täällä pääsee tekemään erilaisia asioita joka päivä, mistä pidän erityisen paljon. Itse työ on myös rentoa, kuten myös Polttovärin työporukka, Eljas lisää.

Kesätyöntekijän työpäivä alkaa usein seitsemältä ja päättyy kolmelta.
– Toiset tykkäävät aloittaa vähän aikaisemmin, jotta lämpötila ei ehdi kuumana kesäpäivänä kohota niin korkeaksi. Minulle sopii paremmin vähän myöhempi aloitusaika, Eljas kertoo.

Lukiolaisen tulevaisuudessa siintävät opiskeluhaaveet

Pian Vaasan lyseon lukion päättävällä nuorella on Polttoväriltä kertynyt mukavasti käytännön kokemusta työelämästä, joka voi monella samanikäisellä olla vielä haaveissa.
– Olen saanut tästä työstä hyviä rutiineja arkeeni ja tietenkin tärkeää työkokemusta, jota arvostan erityisen paljon.

Vapaa-ajalla lukiolainen rentoutuu liikkuen luonnossa: toisinaan metsästäen, toisinaan vaeltaen.
– Kotipihaltani pääsee kätevästi suoraan metsään. Välillä käyn myös Lapissa vaeltamassa, Eljas kertoo.
 
Kesätyöt jatkuvat näillä näkymin joulukuun puoliväliin saakka. Sen jälkeen lukiolaisella koittaa varusmiespalvelu. Tulevaisuudessa siintävät myös opiskeluhaaveet:
– Teknilliset asiat kiinnostavat, ja siksi olenkin hakenut tänä keväänä Vaasan yliopistoon. Poliisin tai sotilaan ura kiinnostaa myös, Eljas pohtii.