Intohimoinen koiraharrastaja eteni sihteeristä osakkaaksi

Intohimoinen koiraharrastaja eteni sihteeristä osakkaaksi

20.11.2023

Riina Toivio on edennyt Polttovärillä toimistosihteeristä toimistopäälliköksi ja yrityksen osakkaaksi. Hurtti huumori ja kotoisa työyhteisö ovat tehneet sen, että hän on viihtynyt mustasaarelaisessa teollisuusyrityksessä jo 12 vuotta.

Riina Toivio muistelee päätymistään ensi kertaa Polttovärille. Vähittäiskauppa oli käynyt vuosien mittaan kauppatieteen maisterille tutuksi, ja uudet haasteet kutkuttivat. Lisäksi hänen poikansa oli aloittamassa koulun, ja virka-ajalla tehtävä työ alkoi kiinnostaa uudella tavalla.

– Entinen työkaverini oli Polttovärillä töissä ja kyseli, olisinko kiinnostunut äitiyslomasijaisuudesta. Hain toimistosihteerin paikkaa ajatuksena tehdä Polttovärillä noin vuoden keikka virkavapaan turvin, Toivio aloittaa.

Toisin kuitenkin kävi, ja loppu on historiaa, sillä ennestään tuntematon teollisuuden maailma vei Toivion mennessään. Kuluneiden 12 vuoden aikana Toivion työtehtävät ovat monipuolistuneet vuosi vuodelta:

– Ensin tein lähinnä tilauksia ja laskuja, sitten siirryin tekemään lisäksi tarjouksia. Näiden jälkeen tuli palkanlaskenta ja reskontrat. Olen tehnyt varmaan kaikkea, mitä toimistossa vain voi tehdä, Toivio nauraa.

Nopeatempoinen työ ja hurtti huumori ovat työn suola

Nykyisin Riina on Polttovärin toimistopäällikkö ja yrityksen osakas, joka hänestä tuli keväällä 2022, kun hän osti siivun yrityksestä. Hänen päävastuullaan on henkilöstö- ja taloushallinto ja toimistosihteerien ohjaaminen. Työ tapahtuu enimmäkseen toimistossa, vaikka käytännössä tehtaan puolelle ”huikkaseminen” käy käden käänteessä, kun koko organisaatio työskentelee samassa rakennuksessa.

– Huolehdin yhdessä linjavastaaviemme kanssa, että kaikki tarvittavat materiaalit ovat paikalla, kun tuotannon tehtaalla pitäisi alkaa. Pidän muutenkin nopeatempoisesta ja vaihtelevasta työstä, jossa asioita ratkotaan nopeasti, Toivio täsmentää.

Toivio kuvailee Polttovärin olevan täynnä mukavan mutkattomia ihmisiä, joiden kanssa on helppo tulla toimeen. Ihmisrakkaana persoonana työyhteisö onkin hänelle erityisen tärkeä:

– Täällä saa olla täysin oma itsensä. Pidän myös siitä, että täällä on aina heitetty hurttia ja letkeää huumoria, Toivio nauraa.

Työn mielekkyyttä lisää myös Polttovärin tarjoamat koulutusmahdollisuudet: Toivio on käynyt esimerkiksi laatukoulutusta oppisopimuksella ja täydennyskoulutuksen yliopiston kautta.

– Täällä kannustetaan kouluttautumaan aina kun tarvetta nähdään siihen. Myös työntekijät itse ehdottavat heille hyödyllisiä koulutuksia, Toivio kertoo.

Reissaamassa koirien kanssa ympäri Eurooppaa

Vaasan Purolassa asuvasta Toivion perheestä suurin osa työskentelee tällä hetkellä Polttovärillä, sillä perheen ainoa poika työskentelee vielä hetken tehtaalla ennen ensi vuonna koittavaa armeijaan lähtöä. Tiiviiseen perheeseen kuuluu myös kaksi Chow Chow:ta eli kiinanpystykorvaa, joiden kanssa reissataan ympäri Eurooppaa näyttelyissä. Tänä vuonna hän on jo käynyt koiriensa ja perheensä kanssa Norjassa, Liettuassa ja Virossa kahdesti. Ensi vuonna vuorossa ovat ainakin Latvia ja Tanska.

– Näyttelyreissuille mennään niin järjestetyillä bussimatkoilla kuin omalla autollakin. Ne ovat hauskoja reissuja, ja niihin voi samalla usein yhdistää myös lomamatkailua, jos vain aikatauluilta muuten ehtii, Toivio kertoo.