Juha Autiolla on Suomen pisin kokemus sinkkihiutalepinnoituksesta

Juha Autiolla on Suomen pisin kokemus sinkkihiutalepinnoituksesta

14.11.2019

Tuotantopäällikkö Juha Autio on työskennellyt Polttovärillä yli 17 vuotta. Autio päätyi alalle harrastustensa kautta.

– Olen aina harrastanut mopoja, moottoripyöriä ja autoja ja halusin automaalariksi. Automaalarin koulutusohjelma kuitenkin lopetettiin juuri tuolloin, joten menin ammattikouluun erikoismaalaritutkintoon, Autio kertoo.

Autio on kotoisin Lapualta, mutta hän työskenteli valmistumisensa jälkeen pintakäsittelijänä Keski-Suomessa. Pohjanmaalle hän päätyi vaimonsa perässä ja sai töitä Polttoväriltä.

Autio aloitti sinkkihiutalepinnoituksen Polttovärillä

Melkein heti Polttovärillä aloitettuaan Autio sai tehtäväkseen suunnitella, miten sinkkihiutalepinnoitusta toteutetaan Polttovärillä. Polttoväri on edelleen ainoa pintakäsittelylaitos Suomessa, jolla on oikeudet tehdä Delta MKS® -sinkkihiutalepinnoitusta.

Autio opiskeli sinkkihiutalepinnoitusta pinnoitevalmistaja Dörken MKS:n materiaaleista ja laittoi tuotannon alulle. Ensin pinnoitetta tehtiin manuaalisesti, mutta nykyään Polttovärillä on tietokoneohjatut automaattikoneet.

– Pikkuhiljaa tuotanto laajeni ja koulutin myös muita työntekijöitä sinkkihiutalepinnoitukseen. Nykyään tuotannon valvominen on helppoa, sillä Polttovärillä on ammattitaitoisia ja motivoituneita työntekijöitä. Olen tehnyt tätä itse 15 vuotta, joten voin sanoa, että minulla on Suomen pisin kokemus sinkkihiutalepinnoituksesta.

Sinkkihiutalepinnoitukseen tulee kappaleita ulkomailta asti. Lopputoimituksia lähtee Suomen lisäksi muun muassa Aasiaan. Aution mukaan Polttovärin pinnoituslaatu on kestävää, ja pinnoitusta tehdään monella eri menetelmällä ja eri kokoisia sarjoja.

Tulevaisuudessa pintakäsittely on yhä enemmän automatisoitua

Autio arvostaa Polttovärillä saamaansa vastuuta. 17 vuoden aikana hän on voinut vaikuttaa työnkuvaansa ja tehdä sinkkihiutalepinnoitusta parhaakseen katsomalla tavalla. Hänen mukaansa päivät ovat vaihtelevia ja työyhteisössä on hyvä huumori.

Myös yhteistyö Dörken MKS:n kanssa on antoisaa, sillä Autio voi antaa palautetta pinnoitevalmistajalle ja vaikuttaa tätä kautta jopa tuotevalikoimaan. Polttovärillä on myös koekäytössä erilaisia pinnoiteaineita, ja uusien tuotteiden testaaminen tuo mielenkiintoa työhön.

Aution periaatteisiin kuuluu jatkuva kouluttautuminen, sillä hän haluaa etsiä koko ajan uusia tapoja pintakäsittelyyn. Viimeksi Autio hankki FROSIO-tarkastajapätevyyden, johon sisältyy myös NORSOK-standardi.

Tulevaisuudessa pintakäsittely muuttuu automaation myötä. Autio haluaisikin oppia lisää pintakäsittelyyn liittyvästä robotiikasta.

– Yleensä automatisoitavat työvaiheet kuormittavat ihmistä ja ne olisi siksi hyvä tehdä robotilla. Automaatiolla saadaan staattisen työn tekeminen pois ja ihminen voi keskittyä vaikka ohjaamaan konetta. Pitää kuitenkin muistaa, että pintakäsittely vaatii aina jonkin verran käsityötä, ja esimerkiksi työn valmistelussa ja tarkistamisessa pitää olla ihminen.