Oppipojasta opettajaksi 20 vuodessa

Oppipojasta opettajaksi 20 vuodessa

05.08.2020

Polttovärin automaattilinjan tuotantovastaava Markus Katajamäki on työskennellyt Polttovärillä 20 vuotta. Vuosien aikana Katajamäki on oppinut pintakäsittelijän ammatin ja opettaa sitä nyt nuoremmille, jopa omalle tyttärelleen.

– 20 vuotta on mennyt todella nopeasti. Minulla on hyvä vertauskohta ajan kulumisesta, sillä esikoistyttäreni syntyi, kun tulin tänne töihin. Nykyään hän työskentelee Polttovärillä samalla linjalla kuin minä ja olen ollut mukana perehdyttämässä häntä, Katajamäki kertoo.

Pintakäsittely tutuksi eri pesteissä

Katajamäki aloitti työt Polttovärillä 25-vuotiaana. Hänellä ei ollut aiempaa kokemusta pintakäsittelystä, mutta sai Polttovärillä hyvän koulutuksen.

– Minulla oli monta opettajaa, joiden neuvojen pohjalta kehitin omat tapani tehdä työtä. 20 vuoden aikana olen tehnyt Polttovärillä muun muassa sinkopuhallusta, esikäsittelyä, käsin maalausta ja pakkausta. Monenlaista on tullut opittua.

Nykyään Katajamäki vastaa automaattilinjasta, jossa tehdään jauhemaalausta. Hän muun muassa suunnittelee, missä järjestyksessä kappaleet pintakäsitellään niin, että ne valmistuvat aikataulussa.

Työ tehdään niin hyvin kuin mahdollista

Kun Katajamäki aloitti Polttovärillä, yrityksessä oli alle 10 työntekijää. Vuosien aikana linjoja on tullut monta lisää ja niitä on automatisoitu. Työntekijöitäkin on kolmisenkymmentä.

– Perustyö on pysynyt samana, mutta olemme kehittäneet työtä jatkuvasti siihen suuntaan, että kaikki sujuisi nopeammin ja helpommin. Tämä näkyy esimerkiksi kappaleiden ripustuksessa. Myös maalit ovat kehittyneet paljon eteenpäin ja niihin on saatu uusia ominaisuuksia. Esimerkiksi kuumakestomaalit ovat menneet paljon eteenpäin.

Katajamäki on pistänyt merkille, että iso osa asiakkaista on edelleen samoja kuin hänen alkuaikoinaan Polttovärillä, vaikka paljon on tullut uusiakin asiakkaita. Vanhojen asiakkuuksien pitäminen kertoo hyvin tehdystä työstä.

– Periaatteenani on, että teen työni niin hyvin kuin mahdollista. Tällä on pärjätty, ja toivottavasti pärjätään jatkossakin, Katajamäki summaa.

Markus 2 Polttovari