Pollttovärin kummipelaajat valmiina VPS:n 100-vuotis juhlakauteen

Pollttovärin kummipelaajat valmiina VPS:n 100-vuotis juhlakauteen

29.04.2024

Polttovärin kummipelaajat Kalle Huhta ja Roni Hudd vierailivat Polttovärillä ja avasivat haastattelussa uransa vaiheita, haaveita sekä kauden alkua. 19-vuotias Vaasan Palloseuran hyökkäyspään monitaituri Roni Hudd on kolmatta vuotta Polttovärin kummipelaaja. Tälle kaudelle toiseksi kummipelaajaksi valikoitui joulukuussa VPS:n edustusjoukkueen kanssa sopimuksen tehnyt, 17-vuotias laitahyökkääjänä viihtyvä, Kalle Huhta.  

-          Meille kummipelaajien valinnassa tärkeää on ollut pelaajien paikallisuus, näin pääsemme tukemaan alueen omia kasvatteja urallaan eteenpäin sekä seuran toimintaa, Polttovärin toimitusjohtaja Hannu Kotimäki toteaa. 

Tämän kauden uusi kummipelaaja Kalle Huhta on entuudestaan tuttu Kotimäelle.

-          Kallen olen ensimmäisen kerran nähnyt alle kymmenvuotiaana Pekka Utriaisen pitämässä jalkapallokoulussa, ja hän jo silloin erottui pallonkäsittely taidollaan edukseen, Kotimäki muistelee.

Hudd on Vaasan Palloseuran kasvatti, joka on kulkenut läpi koko VPS organisaation pelaajapolun aina junnuliigan kaupunginosajoukkueesta edustusjoukkueeseen asti. Hän debytoi Veikkausliigassa 18.6.2022 HIFK:ta vastaan ja iski heti maalin. Jalkapallo on ollut nuoren VPS kasvatin ykköslaji pienestä pitäen:

-          Olin 4–5-vuotias, kun menin ensimmäistä kertaa treeneihin. Mitään muuta lajia seuratasolla en ole harrastanut kuin jalkapalloa. Pihapeleissä frendien kanssa ollaan kuitenkin ihan kaikki urheilulajit heitelty ja kokeiltu.

Huhta puolestaan aloitti jalkapallon pelaamisen isoveljensä jalanjäljissä neljävuotiaana: “Isoveli meni FC Kiistoon ja aluksi menin vain mukaan, katsomaan treenejä. Jossain vaiheessa kuitenkin päätin mennä kokeilemaan treeneihin ja sillä tiellä ollaan vieläkin.”

Huhta saapui Vepsun junioreihin 2018 paikallisvastusaja FC Kiiston organisaatiosta. Hän on jalkapallon lisäksi harrastanut monipuolisesti muita lajeja kuten jääkiekkoa, salibandyä, lentopalloa, telinevoimistelua ja painia. “Jalkapallo on kuitenkin aina ollut ykkönen”, Huhta toteaa.

 

Oma paikka ja vahvuudet

Hudd oli viime vuonna isossa roolissa Veikkausliiga pronssia voittaneessa VPS:n joukkueessa, varsinkin alku kauden aikana iskien 4 maalia ja tarjoamalla joukkuekavereilleen upeita maalisyöttöjä. Monipuolisena pelaajana Hudd on nähty erilaisissa rooleissa hyökkäyspäässä.

-          Mulla pelipaikka ei ole vieläkään oikein vakiintunut. Eniten tykkään pelata laidassa, mutta meidän pelisysteemissämme olen pelannut niin keskikentällä/kymppinä kuin joskus jopa hyökkääjänä, jossa olenkin pelannut joskus nuorempana.

Huhta puolestaan on löytänyt uuden lempipelipaikkansa viime vuosina.

-          Olin nuorempana aina keskikentällä tai kymppinä. Kolme vuotta sitten kun Harri Kevarista tuli meidän 07-ikäluokkamme valmentaja, niin hän laittoi mut laitaan ja siitä asti olen pelannut aina laidassa. Nykyään tykkäänkin pelata siellä eniten.

Pelaajat pohtivat omaavansa hyvin samantapaisia vahvuuksia. Molemmat tykkäävät haastaa vastustajia ja ovat hyviä yksi vs. yksi tilanteissa ja tarvittaessa pääse jopa kahdenkin ohi. Hudd lisää omiin vahvuuksiinsa räjähtävyyden sekä nopeuden, jotka puolestaan tukevat yksi vs. yksi pelaamista. Tämän lisäksi hän nostaa oman potkutekniikkansa ja syöttönsä omiin vahvuuksiinsa, tästä löytyykin näyttöjä Veikkausliigasta, kun hän on päässyt kantamaan peleissä erikoistilannevastuuta. Huhdan mielestä hänen omia vahvuuksiansa ovat pallon kanssa haastaminen sekä kuljettaminen.

Kehitettävinä asioina esille nousee molemmilla maalintekotaito ja viimeistely, Huddilla vasen jalka sekä Huhdalla puolustaminen. Molempien puheista kuitenkin huokuu into ja tahto kehittää itseään pelaajana jatkuvasti eteenpäin ja tehdä sen eteen ylimääräistä työtä omalla ajalla.

 

Uusi kausi ja uudet pelit

Kausi 2024 on saatu myös käyntiin. Huddin alku kausi on ollut hieman rikkinäinen pienen loukkaantumisen vuoksi. Sen seurauksena hän oli noin kuukauden harjoittelukauden lopusta sivussa. Hän on kuitenkin palannut takaisin treeneihin ja ehtinyt saamaan kauden ensimmäiset peliminuutitkin. Uudistunut joukkue luo lisää positiivista kilpailua.

-          Viime kaudella isoissa rooleissa olleet Peter Michael, Juhani Pikkarainen ja Tyler Reid ovat muun muassa lähteneet ja meille on tullut aika paljon uusia pelaajia. Luonnollisesti se muuttaa aika paljon joukkuetta, mutta kaikki ovat päässeet hyvin mukaan. Joukkueen muuttuessa tulee aina erilaista kilpailua, kun pelaajat ovat erityylisiä. Lisäksi meillä on aika paljon hyökkäyspään pelaajia ja sitä kautta kova kilpailu peliajasta. Se on kuitenkin aina vaan positiivinen ongelma, mikä tekee kaikista parempia pelaajia sekä antaa valmentajalla erityylisiä vaihtoehtoja eri tilanteisiin, Hudd pohtii.

Huhta puolestaan on ehtinyt jo kevään aikana pelata kymmenen P17 SM-karsintasarja peliä, joissa hän on heiluttanut maaliverkkoja neljästi.

-          Omaan peliin olen ollut tyytyväinen ja joukkueena on myös pelattu hyvin, muttei olla saatu ihan tarpeeksi pisteitä, niitä olisi pitänyt saada enemmän. Pelit ovat olleet todella tasaisia ja tiukkoja.

 

Maajoukkuekutsut

Molemmat Hudd ja Huhta ovat saaneet kunnian edustaa Suomea juniorimaajoukkueissa useampaan otteeseen. Hudd on kulkenut 05-ikäryhmän kanssa U15-pojista aina U19-poikiin asti ja viime syksynä hän pääsi tekemään debyyttinsä U21 maajoukkueessa.

-          Miten ne pelit eroaa seura joukkueen kanssa pelatuista peleistä? Sanoisin, että isoin erottava tekijä on tunnelma sekä tunne ja halu näyttää, kun Suomi paidan pukee päälle. Esimerkiksi U21 maajoukkueen kanssa Ruotsia vastaan pelatussa pelissä, kohtasimme monia Mestarien Liigaa pelaavia pelaajia, niin onhan se hienoa päästä kohtaamaan kovalla tasolla pelaavia pelaajia, Hudd pohtii.

Huhta on päässyt edustamaan Suomea myös omassa 07-ikäluokassaan useamman kerran ja on huomannut peleistä selkeän eron verrattaessa oman seuran kanssa pelattuihin peleihin.

-          Jos vertaan B-junnujen SM-karsintoihin niin tempo maajoukkue peleissä on paljon kovempi ja tilanteet tulevat huomattavasti nopeammin, mikä puolestaan vaikuttaa siihen, ettei pallossa pääse olemaan yhtä paljon, Huhta kertoo.

Mikä sitten on mieleen painuvin maajoukkue tapahtuma, onkin hankalampi kysymys, kun niitä on niin monia. Hudd muistelee omia mieleenpainuvimpia hetkiään.

-          Ensimmäinen reissu tietysti on jäänyt mieleen, kun U15 joukkueen kanssa mentiin Portugaliin pelaamaan Espanjaa, Portugalia ja Italiaa vastaan, mikä oli ihan kiva aloitus. Toinen mieleen painunut muisto on meidän 05-ikäryhmän viimeinen U19 EM-karsintaturnaus Tšekeissä, jossa sain kunnian olla kapteenina. Vaikka ei menty jatkoon niin sitä voisi kutsua meidän ikäluokkamme “last dance:ski”, kun monen vuoden yhteinen maajoukkue matka sai päätöksen. Näiden lisäksi viime syksyn U21 debyytti Islantia vastaan Turussa pelatussa treenipelissä. Tulin pelissä tauolla kentälle ja pääsin tekemään maalin, vaikka peli hävittiinkin, niin on peli jäänyt hyvänä muistona mieleen U21 debyyttinä.

Huhdalle valinta on selkeämpi.

-          Oma selkeä lemppari on Tammikuun Portugalin reissu, missä pelattiin kaksi peliä Portugalia vastaan. Ne olivat voittaneet aiemmin monet Euroopan parhaista joukkueista ja ennakolta todella kova vastus. Tiukkojen pelien jälkeen tuntui tosi hyvältä saada peleistä tasapeli ja voitto.

Tulevaisuuden tähtäimessä ja haaveissa molemmilla hyökkäyspään taitureilla ovat ulkomaan kentät sekä A-maajoukkue. Polttoväri toivottaa Ronille, Kallella sekä VPS:lle menestyksellistä 100-v juhlakautta 2024!