Ripustamisen mestari haluaa osaksi tuotesuunnittelua

Ripustamisen mestari haluaa osaksi tuotesuunnittelua

31.10.2023

Tuotteen ripustaminen pintakäsittelyä varten on taitolaji, jolla saavutetaan parhaimmillaan esteettisesti hienompia tuotteita, paremmin korroosiota kestävä maalauspinta sekä tehokkaampia työprosesseja. Usein ripustamisen ja pintakäsittelyn vaatimuksia ei kuitenkaan ymmärretä ottaa huomioon tuotesuunnittelussa, vaikka sillä voitaisiin ehkäistä monia pintakäsittelyn sudenkuoppia.

Ripustamisen haasteet tulevat yleensä konkreettisesti ilmi viimeistään maalaamossa tai pintakäsittelylaitoksessa. Aikataulu on usein tiukka eikä pintakäsittelijälle jää aikaa tehdä tai teettää sopivia ripustimia.

– Tuotteessa ei ole ehkä ripustamiseen soveltuvaa reikää tai se on väärässä kohdassa. Tällaista tapahtuu aika usein. Se on haastavaa, koska asiakas ei halua, että ripustamisesta jää jälkiä, kertoo tuotantopäällikkö Juha Autio Polttoväriltä.

Ripustaminen nostettava jo tuotesuunnittelijan pöydälle

Ratkaisuna Polttoväriltä ollaan tällaisessa tilanteessa yhteydessä asiakkaaseen ja pyritään yhdessä selvittämään, voiko tuotteeseen tehdä reiän tai mille pinnalle ripustuksesta saa mahdollinen jälki jäädä. Millä sitten ripustamiseen liittyvien ongelmien syntymistä voidaan ehkäistä? Autio kääntää katseet jo tuotesuunnitteluun:

– Pintakäsittelijöinä olemme toimitusketjun viimeisiä lenkkejä ennen tuotteen kokoonpanoa. Tämä näkyykin usein niin, että pintakäsittelyä ei ymmärretä ottaa huomioon tuotetta suunniteltaessa, vaikka näin vältyttäisiin monelta pintakäsittelyn ongelmalta.

Polttoväri onkin kiinnostunut pääsemään asiakkaiden prosesseihin paremmin kiinni alusta saakka: joihinkin kehitysprojekteihin on päästy mukaan, mutta enemmänkin projekteja voitaisiin ottaa. Asiakkaalle tällaisesta yhteistyöstä koituukin ilmiselviä hyötyjä:

– Näemme vuosien kokemuksellamme nopeasti, miten tuote kuin tuote kannattaisi ripustaa, jotta kaikki pintakäsittelyn työvaiheet saadaan tehtyä asianmukaisesti ja laadukkaasti. Esimerkiksi korroosionesto on tärkeää huomioida myös ripustettavuudessa ja sitä kautta tuotteen maalaamisessa. Tämän vuoksi meidät kannattaa ottaa mukaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa mukaan jo tuotesuunnitteluun tai sen jatkokehitykseen, Autio perustelee.

Jatkuvissa tuotteissa piilee mahdollisuus kehittää ripustettavuutta

Polttovärillä käytetään paljon valmiita koukkuja ripustamiseen, mutta niitä myös suunnitellaan ja teetetään itse. Kun tuotetta tehdään jatkuvina sarjoina, ripustamiseen tarkoitettuja koukkuja kannattaa optimoida tuote- tai tuoteperhekohtaisesti. Iso osa Polttovärin pintakäsittelemistä tuotteista onkin jatkuvia eli niitä valmistetaan kuukaudesta toiseen.

– Jatkuvista tuotteista saadaan suurin hyöty, sillä ripustimia ei tarvitse aina rakentaa uudelleen. Lisäksi tuotteiden ripustettavuutta voidaan kehittää jatkuvasti. Asiakas hyötyy nopeammista toimitusajoista myös silloin, kun samasta tuoteperheestä tehdään eri tuotteita saman katon alla, Autio kertoo.

Aution mukaan Polttovärin heterogeeninen asiakaskunta on antanut positiivista painetta Polttovärin kehittämistyöhön: laaja konekanta ja erilaiset esi- ja pintakäsittelylinjat mahdollistavat sen, että samaan tilaukseen kuuluvat tuotteet voidaan jakaa tehtaan sisällä eri linjoille laadusta tinkimättä. Investoinnit pitävät yrityksen ajan hermolla ja tehostavat työskentelyprosesseja:

– Maalauksen automatisointi ja robotisointi on ratkaissut tehtaallamme monta haastetta. Mitä enemmän ripustuspisteitä voidaan vakioida ja prosesseja automatisoida, sitä enemmän saamme myös työntekijämme tekemään muuta kuin suorittavaa työtä, mikä on tietysti hyvä asia myös työhyvinvoinnin kannalta, Autio sanoo.