Uusi tarkastusasema tarkastaa sekunneissa maalauspinnan ongelmakohdat

Uusi tarkastusasema tarkastaa sekunneissa maalauspinnan ongelmakohdat

28.08.2023

Tänä syksynä Polttoväri saa uuden laitteen testausprosessiinsa, tarkastusaseman, joka on suunniteltu varta vasten Polttovärin testaustarpeita varten.

– Tämä vuosi on tehty erilaisia prototyyppejä ja simulaatioita laitteella ja nyt laite alkaa olla asennusta vaille valmis. Otamme aseman laajamittaisemmin käyttöön syksyn aikana, kertoo Polttovärin toimitusjohtaja Hannu Kotimäki.

Tarkastusaseman toimintalogiikka perustuu konenäköön. Tuote asetetaan aseman sisälle, jossa laitteen kamera kuvaa tuotteen. Se havaitsee vain muutamassa sekunnissa mahdolliset maalipinnan tai tuotteen pintavirheet, kuten erilaiset roskat ja huokoset.

– Laitteen avulla testausprosessimme nopeutuu ja tehostuu, eikä maalipinnasta tehty arvio ole enää katsojasta riippuvainen, tiivistää Polttovärin tuotantopäällikkö Juha Autio.

Oma laboratorio ja suolasumukaappi ovat testauksen kulmakiviä

Tuotetestaaminen tarkoittaa Polttovärille sisäisen valvonnan lisäksi ensiluokkaisen laadun tavoittelemista. Prosesseja, olosuhteita, lämpötilaa sekä kosteutta valvotaan tuotannossa. Omassa laboratoriossa prosessikylvyt titrataan, jonka perusteella kylpyjen pitoisuuksia säädetään tarvittaessa. Uusia ja parempia esi- ja pintakäsittelyvaihtoehtoja haetaan jatkuvasti. Tämä ei kuitenkaan yksinomaan riitä, kun halutaan tutkia tarkemmin kappaleen esi- ja pintakäsittelyn kestävyyttä:

– Hyödynnämme vuorokauden ympäri omaa suolasumukaappiamme, jolla testaamme kappaleiden korroosionkestävyyttä. Kuukausi standardin mukaisissa testiolosuhteissa suolasumukaapissa vastaa noin 10–15 vuoden kulutusta ulkoilmassa, Kotimäki sanoo.

Kotimäen mukaan muilla suomalaisilla maalaamoilla ei tiettävästi ole omia kaappeja, vaan palvelu on usein ulkoistettu. Polttovärin tuoma lisäarvo onkin pystyä tarjoamaan saman katon alta monipuolista kokonaispalvelua, joka kattaa tarvittaessa testauksen sekä monipuolisen valikoiman esi- ja pintakäsittelyvaihtoehtoja eri materiaaleille.

Automatisoitua visuaalista tarkastelua sovelletaan erityisesti silloin kun on kyse isoista kappalemääristä. Perinteisemmilläkin testausmenetelmillä on kuitenkin yhä paikkansa tehtaalla. Polttovärin linjavastaava Heidi Tirkkosen mukaan kokenut työntekijä näkee nopeasti paljain silmin poikkeaman maalipinnassa:
– Työntekijän tarjoama arvo laadunarvioinnissa pitää edelleen pintansa. Työntekijä voi suorittaa erilaisia testejä pintakäsittelyn tarkasteluun, mittaamiseen ja tutkimiseen. Esimerkiksi hilaristikkokokeella tai teippitestillä voimme tutkia maalin tarttuvuutta.

Tutkiva testaus osaksi laadunvalvontaa

Polttovärin tarkoituksena on tulevaisuudessa hyödyntää entistä enemmän eri testausmenetelmiä osana laadunvalvontaansa tai tuotekehitystä esimerkiksi silloin, kun halutaan korvata toinen käsittelymenetelmä toisella tai tutkia, kuinka paksulla maalikerroksella tuote kannattaa käsitellä.

– Asiakkaalle voidaan esimerkiksi näyttää jo tehtyjä testituloksia todisteena tai tehdä verrokkitesti jauhemaalauksen ja märkämaalauksen välillä. Mahdollisuuksia on loputtomasti, Autio maalailee.