Ympäristöystävällinen jauhemaalaus yllättää kestävyydellään ja monipuolisuudellaan

Ympäristöystävällinen jauhemaalaus yllättää kestävyydellään ja monipuolisuudellaan

24.01.2024

Jauhemaalaus tarjoaa erinomaisen pintakäsittelyratkaisun erilaisille kappaleille. Sen vahvuuksia ovat muun muassa edullisuus, kestävyys ja nopeus, jossa se onkin omaa luokkaansa.

– Jauhemaalattujen kappaleiden uunitus kestää vain 12 minuutista puoleen tuntiin. Lisäksi jäähtymisaika on lyhyt, sillä pieni kappale voi olla jäähtynyt jopa viidessä minuutissa, jos on kyse esimerkiksi ohutlevystä. Toisin on esimerkiksi liuotinmaalien kohdalla, joiden kuivumisaika voi olla jopa useita päiviä, kertoo Polttovärin linjavastaava Tuomas Talvitie.

Uunissa jauhemaali saa kestävän, kovan kalvonsa, jonka ansiosta maali ei lohkeile. Talvitie muistuttaa, että uusilla jauhemaaleilla päästään nykyään jo isoihin korroosionkestoluokkiin ja rasitusluokkiin, mikä on edellytys nykyajan kasvaville laatuvaatimuksille.

– Jauhemaalattu pinta on hyvin kestävä, sillä se on kova ja kimmoisa, mikä toimii myös suojana korroosiota sekä kuljetus- ja asennusvaurioita vastaan. Näin myös huoltomaalauksen tarve vähenee selvästi, Talvitie tiivistää.

Jauhemaalikin tarvitsee oikeanlaisen esikäsittelyn

Laatua syntyy myös jauhemaalipinnan tasaisesta jäljestä. Jauhemaali on sähköstaattista, jonka ansiosta metalli vetää sitä puoleensa maalauslinjan ollessa maadoitettu.

– Näin saavutetaan tasainen maalipinta kappaleen nurkkia ja kulmia myöten maalia ruiskutettaessa. Sähköstaattisuuden vuoksi maalista syntyy myös pienempi hukka kuin märkämaalista, Talvitie kertoo.

Toisinaan asiakas saattaa lähettää tilauksen pelkästä maalauksesta. Talvitien mukaan esikäsittelyn roolia ei sovi kuitenkaan unohtaa:

– Ehdotamme aina tarpeen mukaan asiaankuuluvaa esikäsittelyä eli kemiallista tai mekaanista tai jopa molempia riippuen kappaleesta. Esikäsittely on erittäin kriittinen tekijä maalauksen onnistumiselle. Sinkkifosfatointi esikäsittelynä parantaa jauhemaalattavien tuotteiden korroosiokestoa. Polttovärillä on käytössä kaksi sinkkifosfatointilinjaa jauhemaalaukseen.

Moni ei myöskään tiedä, että jauhemaalaus sopii yllättävän moneen, esimerkiksi kappaleille, jotka on alun perin suunniteltu märkämaalattaviksi.

– Kun huomaamme että jauhemaalaus voisi olla kappaleelle korvaava pintakäsittelyvaihtoehto, ehdotamme usein asiakkaalle jauhemaalausta. Sen hyödyt ovat kiistattomat, esimerkiksi värivaihtoehtoja on lähes rajattomasti. Lisäksi pintaprofiileja on erilaisia ja pintavaihtoehtojakin on useampia kiiltävästä mattaan. Myös ympäristöystävällisyys saattaa olla pintakäsittelyn valintaan vaikuttava tekijä, Talvitie kertoo.

Jauhemaalaus minimoi liuotinpäästöt

Siinä missä liuotinmaalit erittävät VOC- eli liuotinpäästöjä ilmakehään, ovat jauhemaalit täysin liuotinvapaita, sillä ne eivät sisällä haihtuvia orgaanisia yhdisteitä lainkaan. Kestävän ratkaisun siitä tekee myös maalin kierrättäminen.

– Keräämme ohiruiskutetun jauhemaalin talteen. Hyvällä talteenottolaitteistolla saa jauhemaalin tehokkaasti uusiokäyttöön, Talvitie tarkentaa.

Talvitien mukaan jauhemaalauksessa käytetyt sähkö- ja kaasu-uunit ovat maalausprosessin merkittävimpiä energiasyöppöjä. Tähän Polttoväri reagoikin jo muutama vuosi takaperin, kun yritys päätti miettiä toimintatapansa uusiksi uunien käytön osalta.

– Työviikko rytmitettiin uudella tavalla, mikä paransi läpimenoaikoja ja asiakastyytyväisyyttä. Myös energian kulutus aleni yli 20 prosenttia, Talvitie päättää.

Kiinnostuitko jauhemaalauksesta? Tutustu Polttovärin tarjoamaan jauhemaalaukseen ja kysy lisää meiltä!