Autonasentajasta tuli innokas teollisuusmaalari

Autonasentajasta tuli innokas teollisuusmaalari

03.10.2023

Patricia Ringvall innostui maalaamisesta jo opiskeluaikoinaan työskennellessään kolarikorjaamolla. Vähässäkyrössä asustava pintakäsittelijä on viihtynyt Polttovärillä jo 13 vuotta.

Polttoväri on tunnettu siitä, että henkilöstö viihtyy yrityksessä pitkään. Pitkän linjan tekijöitä edustaa myös pintakäsittelijä Patricia Ringvall. Patrician työpäivät sujuvat joutuisasti monipuolisissa pintakäsittelyn työtehtävissä. Töitä hän tekee lähinnä yksin, mutta jos tuotteita on paljon, saattaa apukäsiä olla useita, kun tuotteita ripustetaan, suojataan, maalataan ja pakataan. Ainoastaan tuotteiden esikäsittely ei kuulu hänen tontilleen.

– Minulle mieluisinta työtä on ehdottomasti maalaaminen, sillä se on niin rentouttavaa! Pidän erityisesti märkämaalauksesta, sillä se on hieman haastavampaa. Siinä missä sinkkihiutalepinnoitus tai jauhemaalit kovetetaan uunissa, saa märkämaali yleensä kuivua ilman uunia, mikä kestää useita tunteja. Tämän jälkeen lisätään vasta uusi maalikerros ja joskus useampiakin, jotta vaadittu kalvonpaksuus saavutetaan, Patricia kertoo.

Kolarikorjaamolla työskentely sytytti kipinän maalaamiseen

Kiinnostus maalaamiseen heräsi jo opiskeluaikana hänen ollessaan töissä kolarikorjaamolla. Vaasan ammattiopistossa autonasentajaksi opiskellut Patricia kertoo päätyneensä alalle perheensä vaikutuksesta:

– Minulla on kaksi veljeä, jotka olivat nuoruudessani innokkaita autoharrastajia. Luulen tämän vaikuttaneen siihen, että päädyin näinkin tekniselle alalle, Patricia pohtii.

Työharjoittelussa hänelle ehti käydä tutuiksi  Wärtsilän laivamoottorit ja valmistumisen jälkeen myös Escarmatin ohjauskeskusten kokoonpano. Polttovärillä Patricia pääsi aloittamaan kiireapulaisena vuonna 2010, jolloin hän aloitti suojaamiseen ja kokoonpanoon liittyvissä työtehtävissä. Puoli vuotta myöhemmin hänet jo vakinaistettiin. Akuutti maalarin tarve muutti kuitenkin pian Patrician työnkuvaa:
– Ehdin olla parisen vuotta Polttovärillä ennen kuin minulta kysyttiin, haluaisinko erikoistua maalaamiseen. Tuotantopäällikkö Juha Autio perehdytti minut työhön, ja nykyään saankin enimmäkseen tehdä maalausta. Yhteensä meitä on Polttovärillä noin kymmenen, jotka maalaavat, Patricia kertoo.

Teollista maalausta oppisopimuksella ja autojen korjausta vapaa-ajalla

Patrician vapaa-aika täyttyy aktiivisesta tekemisestä Vähässäkyrössä: joko pariskunta korjaa autoja yhdessä tai harrastaa kotieläimiensä kanssa:

– Meillä on kolme koiraa ja kissa, joiden kanssa tulee touhuttua. Myös autojen korjaamiseen käytämme paljon aikaa. Tervajoella käymme myös välillä kuntosalilla, Patricia kertoo hymyillen.

Seuraavaksi Patrician uralla on koittamassa uusi vaihe, kun pintakäsittelyalan erikoisammattitutkinto käynnistyy lokakuussa Kauhavalla. Polttoväriltä noin 1–2 vuotta kestävään oppisopimuskoulutukseen osallistuu kaksi työntekijää:

– Vielä en tiedä tarkalleen, mitä tuleman pitää, mutta olen kyllä odottavaisin mielin. Lähikoulutuspäiviä tulee ainakin olemaan joka kuukausi kaksi, Patricia päättää.