Esikäsittelyn ei tarvitse olla paras vaan riittävä

Esikäsittelyn ei tarvitse olla paras vaan riittävä

13.05.2024

Laadukas pintakäsittely on usean onnistumisen summa, joista merkittävimpiä on huolellisesti tehty esikäsittely. Esikäsittely vaikuttaa esimerkiksi vahvasti maalinpysyvyyteen, joka tarjoaa suojan ympäristön rasituksia, korroosiotakin, vastaan.

Laadukas pintakäsittely perustuu huolellisesti tehtyyn esikäsittelyyn. Polttovärin tuotantopäällikkö Juha Autio ja toimitusjohtaja Hannu Kotimäki painottavat esikäsittelyn kokonaisvaltaista merkitystä koko pintakäsittelylle.

– Käsiteltävän pinnan tulee aina olla pölytön, rasvaton ja kuiva. Muuten ei ole edes järkeä jatkaa maalaukseen, sillä huolellisesti tehty esikäsittely on aina edellytys hyvälle maalitartunnalle, Autio ja Kotimäki aloittavat.

Eri materiaalit vaativat erilaisen esikäsittelyn: joko kemiallisen, mekaanisen tai molemmat. Kun tuotetta lähdetään esikäsittelemään, täytyy menetelmän valinnassa ottaa huomioon etenkin teräksen laatu ja rakenne eli terästyöaste, valmistusmenetelmät ja ainevahvuus sekä lopullinen pintakäsittely.
– Alumiinille valitaan yleensä kemiallinen esikäsittely. Ensin tehdään rasvanpoisto eli puhdistetaan kappale, jonka jälkeen tehdään passivointikerros esimerkiksi SurTec 650:lla, Autio kuvailee.

Lue lisää esikäsittelyn konekannastamme ja esikäsittelymenetelmistä.

Riittävä esikäsittely on monen tekijän summa
 

Esikäsittelyssä ei tavoitella välttämättä parasta, vaan tarkoituksenmukaisinta työnjälkeä, Autio muistuttaa. Esikäsitteleminen yli tarpeiden tuhlaa turhaan kaikkien osapuolten resursseja. Oleellista onkin ymmärtää, millaiseen tuotteeseen esikäsittely tehdään: kuivaan sisätilaan tuleva lamppu tarvitsee aivan toisenlaisen käsittelyn kuin vaikkapa ulkona käytettävä kuljetusteline.

– Mistä materiaalista tuote on ja millainen geometria sillä on? Onko kyse pikemminkin tuotemaalauksesta vai korroosionestosta? Pitääkö maalin pysyä tuotteessa kiinni vain rajallinen aika, jonka jälkeen tuote kierrätetään? Näitä kysymyksiä on hyvä hieman miettiä etukäteen, Autio pohtii.

Kotimäki muistuttaa, että hyvällä mekaniikkasuunnittelulla pystytään ratkaisemaan myös erilaisia pintakäsittely- ja korroosiohaasteita. Polttoväri tavoitteleekin entistä enemmän pääsyä tuotesuunnittelun kanssa saman pöydän ääreen, jotta erilaiset kappaleet olisi lähtökohtaisesti suunniteltu myös pintakäsittelyprosesseja varten.

Lue lisää Ajankohtaista-osiostamme: Ripustamisen mestari haluaa osaksi tuotesuunnittelua

Esikasittelyprosessi artikkelikuva 2

Ajantasaisin tieto saadaan markkinajohtajien tuotteilla
 

Polttoväri tukeutuu esikäsittelyssä alan parhaisiin, hyviksi havaittuihin menetelmiin jo vuosikymmenten kokemuksella. Koko henkilökunta on tiiviisti mukana esikäsittelyprosesseissa tavalla tai toisella. Kotimäki ja Autio kertovat sen olevan osa yrityksen vakiintuneita toimintatapoja, olipa kyse sitten kappaleen upottamisesta kemikaalialtaaseen, sinkopuhdistuksesta tai vaikkapa esikäsitellyn kappaleen ripustamisesta.

Kemikaalien kanssa toimiminen vaatii luonnollisesti myös tarkat ympäristöluvat ja viranomaisvalvonnan. Laatu ja ympäristö ovatkin Polttovärin koko toiminnan läpileikkaavia arvoja, Kotimäki vahvistaa.  Merkittävä rooli on myös luotettavalla yhteistyöverkostolla: lähes kaikki Polttovärin toimittajat ovat markkinajohtajia omalla alallaan, minkä ansiosta yrityksellä on pääsy ajantasaisimpaan tutkimustietoon ja tukeen. 

– Meiltä löytyy saman katon alta useita kemioita eri toimittajilta sekä mekaanisia esikäsittelyvaihtoehtoja. Siksi pystymme samankaltaisten vaihtoehtojen joukosta valitsemaan aina sopivimman vaihtoehdon sekä linjaston tuotteelle kuin tuotteelle. Tämä tekee meistä varmasti Suomen monipuolisimpia toimijoita esikäsittelyssä, Kotimäki tiivistää.

Lue lisää: Eniten vaihtoehtoja mekaaniselle ja kemialliselle esikäsittelylle